
Pěstování nikdy nebylo snazší
Vypěstovat si vlastní ovoce a zeleninu není nikdy na škodu. Vlastní produkcí alespoň nějaké zeleniny získáte mnohem chutnější a zdravější potraviny. Většina lidí chodí nakupovat tyto produkty do supermarketů, kde je ale kvalita spíše klesající, zatímco ceny rostou. Proto se zvyšuje počet lidí, kteří svoje dosud pouze okrasné zahrady proměňují v ty, kde se pěstuje alespoň pár řádků zeleniny, a kde se vysazují ovocné keře a stromy. Zatímco pěstování ovoce není tolik složité, u zeleniny už je to horší. Stromy a keře stačí zasadit, občas ostříhat, a máte hotovo. Jenže u zeleniny je potřeba vysadit přísadu, pravidelně vytrhávat plevel, okopávat, zalévat, zkrátka domácí zelenina rozhodně není zadarmo.
Pocit z pěstování je ale k nezaplacení. Je to sice poměrně hodně práce navíc, ale získáte lahodné výpěstky, které jsou chuťově úplně jiné než kupovaná zelenina. Navíc je pobyt a práce na zahradě dlouhodobě zdraví prospěšný, a to nejen z fyzického pohledu, ale i z pohledu psychického. Kdo se rozhodne pro vlastní pěstování, často zvolí takový postup, že bude pěstovat v záhoncích.
Je to jednoduché, ale je potřeba počítat s tím, že kvůli dešťům budete řešit častěji plevel. Rostliny také mohou trpět nadmírou vody nebo třeba prudkým slunečním zářením. Z tohoto důvodu je lepší pěstovat rostliny ve skleníku, kde se jim zpravidla daří o dost lépe. Pokud byste chtěli vědět, jaký skleník je ideální, je potřeba si ho vybrat podle toho, kolik na něj máte místa. Prodávají se skleníky se skleněnými tabulemi, i s tabulemi z polykarbonátu. Na skleník je možné přidělat i okap (1 m) Skleniky pro snazší údržbu. Voda bude mít kudy téct a nebude se kvůli ní tvořit mech přímo na skleníku. Vyberte si z mnoha typů skleníků, které si určitě dokážete smontovat podle návodu, a už letos si budete moct pochutnat na vlastní zelenině.